
Scoaterea Sfintei Cruci la Duminica a treia din Postul Mare. Îndrumări tipiconale
În timpul Doxologiei Mari, preotul îmbrăcat în toate veșmintele preoțești, cădește Sfânta Masă și cinstita Cruce, apoi o ridică împreună cu procovățul și iese pe ușa dinspre miazănoapte, mergând înainte paraclisierul cu lumânarea (sau sfeșnicul) și merge până la ușile împărătești.
Sfârșindu-se de cântat „Doxologia Mare” și „Sfinte Dumnezeule” preotul zice „Înțelepciune, drepți!” apoi se cântă Troparul „Mântuiește, Doamne, poporul Tău” (de trei ori).
Preotul poartă cinstita Cruce și o așază în mijlocul bisericii pe un analog, sau pe iconostasul mic de la închinare, după care o cădește în cele patru laturi, în timp ce la strană se cântă „Crucii Tale ne închinăm Stăpâne…”.
După acesta se închină făcând două metanii, săruta cinstita Cruce și apoi mai face o metanie, după care intră în Sfântul Altar. Apoi se continuă slujba respectând rânduiala corespunzătoare din Triod sau Tipic.
Nu întâmplător această duminică este închinată Sfintei Cruci, chiar la mijlocul celor șase săptămâni de post, ca o strajă de întărire duhovnicească, ci și pentru faptul că purtarea crucii fiecăruia dintre noi este condiţia necesară pentru mântuire şi fericire veşnică.
Sâmbătă, 22 martie 2025, în ajunul Duminicii a treia din Postul Mare (a Sfintei Cruci), are loc pregătirea și împodobirea Sfintei Cruci (conform tradiției, din busuioc binemirositor și flori).
Elementele folosite la împodobirea ei au ca temei Viaţa ce izvorăște din lemnul Crucii lui Hristos, aşa cum arată cântarea bisericească: „Bisericii, celei mai înainte neroditoare, acum a înflorit lemnul Crucii, spre putere şi spre întărire” (catavasia a 3-a din Canonul Înălțării Sfintei Cruci), dar și altele.