Sinaxar 6 aprilie Pomenirea Sfântului Sfințit Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium

Din paginile vechi ale muceniciei, scrise cu sânge și credință, răsare chipul luminos al Sfântului Irineu, păstorul blând al Bisericii din Sirmium, ce-a trăit prin veacul al IV-lea, într-o lume frământată ca o mare înainte de furtună.

Când împăratul a poruncit să se plece în fața zeilor de piatră, Irineu n-a clipit. A fost ca stejarul în bătaia vântului – nu s-a frânt, ci a stat drept, înrădăcinat în credința cea vie. Iar guvernatorul, cu inima rece ca piatra, i-a pus înainte sabia și jertfa păgână: „Ori trăiești ca păgân, ori mori ca un creștin.” Dar Irineu, cu sufletul aprins de Duhul Sfânt ca o făclie nestinsă, a răspuns cu o tărie cerească: „Mi s-a poruncit să aleg durerile, decât să trădez pe Dumnezeul cel viu, jertfind demonilor fără suflare.”

Și atunci, mânios și neputincios în fața unei asemenea credințe, Probus a rostit osânda: să-i fie tăiat capul cu sabia și trupul să fie aruncat în Sava, râul care-și duce apele în Dunăre ca un prunc ce aleargă spre brațele mamei.

Irineu, însă, n-a văzut moartea ca pe un sfârșit, ci ca pe o poartă aurită spre veșnicie. Ca un ostaș ce-și primește cununa, a înălțat o rugăciune din adâncul inimii: „Îți mulțumesc, Doamne Iisuse Hristoase, că prin chinuri și suferințe mi-ai dat putere și m-ai învrednicit să gust din slava Ta cea fără de sfârșit!”

Și cu capul plecat sub sabia ostașilor, dar cu inima înălțată spre cer, Sfântul Irineu s-a mutat la Domnul. Trupul i-a fost luat de ape, dar sufletul i-a fost luat de îngeri.

De atunci și până azi, povestea lui se spune din gură în gură, ca o cântare veche care încă arde în inimile celor ce cred. Fapta lui – ca un stâlp de lumină în întunericul vremurilor – ne amintește că adevărata putere e în jertfă și că viața veșnică începe acolo unde lumea spune „sfârșit”.

Pentru rugăciunile Sfântului Irineu, Doamne Iisuse Hristoase, mântuiește-ne pe noi! Amin.